Q10 и кетоза: Защо сърцето е ключът

Administrator

Коензим Q10 (убихинон) е естествено съединение във всяка клетка. Действа като „искра“ в митохондриите – „електроцентралите“, които правят енергия. Без Q10 тялото не би превърнало храната в гориво за мускули, мозък и сърце. Също е антиоксидант, защитаващ клетките от увреждания и възпаления.

На карнивор диета, с минимум въглехидрати, тялото ползва мазнини за енергия. Това кара митохондриите да работят усилено, а Q10 е ключов. Най-добрият източник? Животинското сърце.


Защо сърцето е шампион по Q10?


Сърцето – мускул, който не спира – е богато на Q10. В 100 г телешко сърце има 11–12 мг Q10, срещу 2–3 мг в обикновено месо. За същото от растения трябват килограми ядки или спанак, с по-слабо усвояване.


Сърцето дава още:

  • Протеин за мускули.
  • Таурин за сърце и нерви.
  • Желязо и цинк за кръв и имунитет.
  • Витамин B12 за енергия.


Сърцето е по-хранително от много меса и по-евтино от пържола.


Как Q10 помага на карниворите?

В кетоза мазнините са гориво, носейки стабилна енергия и по-малко възпаления. Но митохондриите трябва да са на макс, а Q10 от сърце помага:


  • Енергия: Q10 вдига АТФ – молекулата за движение и мисъл. Умора? Сърцето е „енергиен тласък“.
  • Сърце: Q10 намалява оксидативния стрес и подобрява кръвотока.
  • Издръжливост: За спортисти Q10 носи кислород в мускулите за дълги тренировки.
  • Антиоксиданти: Q10 пази клетките – важно при високомазнинна диета.
  • Адаптация: Q10 смекчава „кето грип“ – слабост или мъгла в главата.


Защо сърцето е подценявано?

Сърцето рядко се яде – смята се за „странно“ или хората не знаят как да го готвят. Но на карнивор диета е жизненоважно. Без субпродукти като сърце може да липсват хранителни вещества, включително Q10.


Как да ядем сърце?

Телешко или пилешко сърце – и двете стават, ако знаете как:

  • Пържене: Тънки филийки в масло – хрупкави и вкусни.
  • Задушаване: Бавно с вода – меко и крехко.
  • Кайма: С телешко (50/50) за кюфтета.
  • Грил: Мариновано – деликатес.


Започнете с 50 г за вкус. Сърцето е плътно, но вкусно с добра подготовка.

April 14, 2025 6:04 PM
Facebook Whatsapp Pocket